Január - 2018
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Site-briefing beszámoló: Nigériai Nagykövetség| 2011.02.15.

A Társaság néhány tagja 2010. november 24-én látogatást tett a Nigériai Szövetségi Köztársaság Nagykövetségén, melynek során találkozhattunk a Nagykövetség dolgozóival és általuk belátást kaphattunk Nigéria jelenébe.

Érkezésünk után rövid bemutatkozás következett a zöld mindenféle árnyalatait felvonultató tárgyalóban, ugyanis a nemzeti zászló színei (zöld-fehér-zöld) a békét, egységet és mezőgazdaságot szimbolizálva hangsúlyozták ki még jobban az országát reprezentáló Nagykövetségen Nigéria céljait. Miután a Nagykövetség jelenlévő dolgozói és Társaságunk tagjai is mondtak néhány szót magukról egy bemutatófilmet kezdtünk el nézni, hogy az érdemleges beszélgetés és kérdések megvitatása előtt röviden áttekinthessük a fontosabb tudnivalókat erről az afrikai országról. Ezután következett a Nagykövet Úr prezentációja, ahol bemutatta képviselt országát.  Különösen nagy hangsúlyt fektetett annak kiemelésére, hogy Nigériában a mezőgazdaság és az ipar területén is komoly modernizációs törekvések követhetők nyomon; s az ország szeretné a befektetők számára is vonzóvá tenni magát. Jövőbeli célok közül megemlítésre került, hogy Nigéria az olajra épülő ipar további fejlesztésével szeretné növelni gazdasági súlyát a világ nemzetei között.  Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy Nigéria jelentős részt vállal afrikai országok gazdasági fejlesztésében és integrációjában, az Afrikai Unió és a NEPAD (New Partnership for Africa's Development) központi szerepet betöltő tagja.

Nigéria és Magyarország kapcsolatának szorosabbá fűzését segítik elő a hazánkban tanuló nigériai diákok, többen közülük a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói.  A két ország kapcsolatában fontos elem a Nigériai Magyar Nagykövetség ügye; a Nigériai Nagykövetség dolgozói reménykednek abban, hogy a nemrég bezárt abujai Nagykövetség minél hamarabb újból megnyithatja kapuit.

A komolyabb témák megvitatása után egy kötetlenebb beszélgetés bontakozott ki a jelenlévők között, ahol a kultúrával kapcsolatban szóba került a világon harmadik legjelentősebb filmipari központ, Nollywood is. Egyébként Nigéria rendkívül gazdag és sokszínű hagyományokkal rendelkezik kulturális szempontból nézve, hiszen az ország lakossága több mint 250 etnikumból épül fel; amelyek mind saját nyelvvel és kultúrával rendelkeznek. Az afrikai dobok ritmusára táncoló embereket sajnos élőben nem, csak a filmben láthattunk, de a Nagykövetség dolgozói felhívták figyelmünket a minden évben megrendezett Afrika Fesztiválra, ahol ezt az élményt bepótolhatjuk.

A beszélgetés során az asztal gyorsan megtelt finomabbnál finomabb süteményekkel és frissítőkkel, amelyek között a dolgozók vendégszeretetének hála igazán különleges édességet is kóstolhattunk.

Mindent összegezve elmondhatom, hogy Társaságunk nemcsak Nigériával kapcsolatos ismereteit bővítette e site-briefing során, hanem olyan emberekkel találkozhatott, akikkel őszintén lehetett beszélgetni a kulturális különbségekről vagy épp a diplomáciában eltöltött évek nehézségeiről is.

 

Lázár Veronika

Utolsó frissítés: 2012.01.19.