Január - 2018
H K S C P S V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Bakos Gábor, a GYDT alapításáról

A Gyakorlati Diplomácia Társaságának megalapításakor célként szerepelt, hogy egy olyan társadalmi szervezetet, hozzunk létre, melynek tagjai betekintést nyerhetnek a diplomáciai élet és a különböző szakdiplomáciai ágak „kulisszatitkaiba” és megismerhetik ennek a hivatásnak azt a részét, mely a szélesebb nagyközönség elől rejtve marad.

Lehetőség szerint azokat a (szak)diplomatákat és közéleti személyiségeket terveztük meghívni, akik egy-egy szakterület legavatottabb szakértői és a lehető legjobban át tudják adni ismereteiket és történeteiket, „sztorijaikat” a hallgatóságnak, hiszen ez utóbbiakból legalább annyit lehet tanulni, mint az előbbiekből.

Másik célunk az volt, hogy a nyilvános előadásokon túl többet is nyújtsunk azoknak, akik a Társaság tagjaivá válnak, legyen szó szakmai ismeretekről vagy közösségi életről.

Szakmailag a „plusszt” az ún. site briefingek jelentik, melyeket korábbi washingtoni tapasztalataim inspiráltak. Ezeknek a rendezvényeknek a lényege, hogy nem az előadó jön el az egyetemre, hanem a Társaság tagjai keresik fel őt a munkahelyén, legyen szó egy nemzetközi szervezet székhelyéről, vagy egy Budapesten működő diplomáciai képviseletről. Így a Társaság tagjai nemcsak az előadót, hanem munkakörnyezetét is megismerhetik.

A közösségi életet szolgálták a többé-kevésbé rendszeresen megrendezésre kerülő házibulik, vetélkedők, a bécsi kirándulások és az első évek „Cool-túrái”. Ezek révén a tagok nem csak a „munka” (az előadások szervezése és lebonyolítása) során találkoztak egymással. Egy olyan kapcsolat kialakítása is cél volt, amely a különböző, de egymáshoz közelálló korosztályokból származó, - akkoriban 18-25 éves tagokat -  összeköti. Ez alapját képezheti egy olyan későbbi „network”-nek, melynek révén a Társaság mindenkori egyetemista tagjai kapcsolatban maradhatnak azokkal a tagokkal is, akik már elhagyták az egyetem padjait.

Demeter Csaba

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói számára teljesen hétköznapi jelenség a különböző tudományterületek alapján csoportosuló diákszervezetek aktív jelenléte a felsőoktatásban és a civil életben. Az egy-egy szakma iránt különös érdeklődést, elkötelezettséget érző fiatalok, komoly munkát végző egyesületekben kamatoztathatják energiáikat, amely meggyőződésem szerint az egyetemi évek egyik legjobb „befektetése”.


 

A GYDT nem titkolt célja, hogy kiegészítse az egyetem helyenként elméleti hangvételű képzését egy gyakorlatias, a mindennapi életben és a szakmai munka során is jóval relevánsabb, naprakész tudással, amely feltárja és értelmezi a nemzetközi kapcsolatok világának legmarkánsabb jelenségeit, folyamatait. Az egyesület programjai olyan válaszokkal, háttérinformációkkal szolgálnak a szűkebb- és tágabb nemzetközi környezet eseményei kapcsán, amilyeneket a legtöbbek számára hozzáférhető sajtótermékek, vagy tankönyvek aligha nyújthatnak.

Úgy gondolom, hogy a diplomáciában – képviseljen bármilyen szakterületet is a hivatását gyakorló szakember – ez az egyik legfontosabb tényező: a háttérben, a felszín alatt zajló történések megértése és a hosszú távú érdekeknek megfelelő reakciók kidolgozása.

 

A kiváló közösség, a nagyszerű, színvonalas programok és a követendő célok mellett különösen büszke vagyok a társaságra azért, mert egyszerű egyetemi hallgatók munkájának eredményeként, tőke és befolyás nélkül volt képes olyan értékeket teremteni, amelyre sokat látott diplomaták, professzorok, újságírók is elismerően bólintanak úgy itthon, mint külföldön. Egészen biztos vagyok benne, hogy a „gyédétében” aktív szerepet vállaló, annak szellemiségét megértő hallgatók sokkal felkészültebben hagyják majd el az Alma Matert, mint az eseményeket csupán a „partvonalról” figyelő társaik.


Számomra a GYDT egyszerre jelent tudományos műhelyt és kikapcsolódást, remek szakembereket és barátokat, valamint erős köteléket a Corvinus egyetemhez és hasznos tapasztalatokat a sikeres élethez.

 

Demeter Csaba

Utolsó frissítés: 2012.11.04.